Prawidłowe mycie i obchodzenie się ze szkłem
Aby zapewnić długą żywotność i świetność Państwa szkła, polecamy zastosować poniższe wskazówki dotyczące jego mycia i przechowywania.
Długość cyklu mycia
Norma DIN 10511 zaleca 90 sekundowy cykl, tak aby płyn myjący mógł optymalnie zadziałać. Dzięki temu osiągnięty zostanie higieniczny i znakomity efekt mycia.
Wskazówka:
Podczas mycia szkła w maszynach serii UC wybierzcie odpowiedni program.
Rozwiązanie firmy Winterhalter:
Programy do mycia szkła w maszynach serii UC oraz PT są zróżnicowanej długości, w zależności od rodzaju mytego szkła. Obok długości cyklu mycia są również optymalnie dopasowane pozostałe czynniki (cykl Sinnera), gwarantujące perfekcyjny rezultat.
Unikać skoków temperatury
Szklanki są bardzo wrażliwe na skoki temperatury. Mogą one zdecydowanie skrócić ich żywotność.
Wskazówka:
Pozwólcie Państwo swojemu szkłu nabrać temperatury pokojowej zanim nalejecie do niego zimne napoje.
Rozwiązanie firmy Winterhalter:
Zmywarki marki Winterhalter posiadają ce opcję płukania zimną wodą dają możliwość użycia szkła natychmiast po wyjęciu z maszyny.
Schnięcie
Jeśli po cyklu mycia drzwi zmywarki pozostają zamknięte, to gromadzi się para wodna, która wpływa negatywnie na efekt schnięcia szklanych naczyń.
Wskazówka:
Natychmiast po zakończeniu cyklu mycia otworzyć drzwi. Nie pozostawiać na noc szkła w zmywarce.
Rozwiązanie firmy Winterhalter:
Wersje zmywarek UC-Energy oraz PT-EnergyPlus marki Winterhalter wyposażone są w opatentowany system odzysku ciepła. Dzięki niemu redukowana jest znacznie ilość oparów. Szkło wysycha szybciej, poprawia się klimat w pomieszczeniu, a Państwo redukujecie koszty.
Nie ustawiać w stos
Szkło ustawione w stos łatwo się przewraca. Poza tym poprzez tarcie powstają delikatne, prawie niewidoczne zadrapania. Uwidaczniają się one coraz bardziej podczas maszynowego mycia.
Wskazówka:
Nie ustawiać szkła w stos!
Rozwiązanie firmy Winterhalter:
Przechowujcie swoje szkło w odpowiednich, przeznaczonych do przechowywania koszach.
Zapobieganie tworzeniu zapachów
Szkło może wchłaniać zapachy podczas nieodpowiedniego przechowywania. Także ze względu na zachowanie higieny, szkło należy przechowywać w pozycji pionowej nóżką do góry.
Wskazówka:
Nie przechowujcie Państwo szkła w pomieszczeniach, w których się gotuje, wiszącego nad barem, w szafach drewnianych lub na wilgotnych ściereczkach.
Rozwiązanie firmy Winterhalter:
W przypadku problemów z powstawaniem przykrych zapachów polecamy specjalne środki do mycia szkła marki Winterhalter.
Przejrzystość i smugi na szkle
Podczas mycia szkła nieuzdatnioną wodą mogą się na nim osadzać różne sole mineralne i kamień, które powodują, że szkło staje się "mętne"
Wskazówka:
Uzdatnienie wody i zastosowanie nabłyszczacza (z odpowiednim stężeniem kwasów) przywrócą Państwa szkło do dawnej świetności.
Rozwiązanie firmy Winterhalter:
Zastosujcie odpowiednie uzdatnienie wody a w razie potrzeby nabłyszczacz B 200 S.
Nie polerować!
Podczas ręcznego polerowania przenoszone są bakterie i zarazki, co jest prawdziwym problemem higienicznym. Poza tym polerowanie jest czasochłonne i istnieje duże ryzyko skaleczenia przy pęknięciu szkła.
Wskazówka:
Nie polerować szkła!
Rozwiązanie firmy Winterhalter:
Urządzenia do odwróconej osmozy - seria Excellence zapewniają najlepszą jakość wody do mycia szkła. Dzięki nim otrzymacie Państwo najlepszej jakości wodę oraz nieskazitelne efekty mycia bez konieczności polerowania.
Eliminować ponowne zabrudzenia
Umyte szkło powinno być tak przechowywane, aby nie uległo ponownemu zanieczyszczeniu oparami kuchennymi. Poza tym powinno być chronione przed kurzem i przypadkowym opryskaniem przez napoje lub jedzenie.
Wskazówka:
Szkło przechowywać w zamkniętych ale przewiewnych pomieszczeniach
Rozwiązanie firmy Winterhalter:
Przechowujcie swoje szkło w odpowiednich, przeznaczonych do przechowywania koszach. Podczas dłuższego przechowywania radzimy zastosować osłonę ochronną.